Vi har fått nya grannar...två riktiga Skator.  Utan att ha sökt bygglov har de nu börjat bygga sitt hus på vår tomt. De är lite snåla för de handlar inte på Byggmax utan snor spillvirke som ligger på vår mark. Ska jag lita på grannens katt så är de inga trevliga typer. Men jag måste ju bilda min egen uppfattning så jag tog och läste på och såg då att de där Skatorna är ju rätt mänskliga. De är ju nästan som vi.

De är sångfåglar men skrattar oftast. Deras hjärnor är högt utvecklade. De startar dagen en halvtimme före soluppgången och under timmen före solnedgången närmar de sin sovplats. De har en Skatriksdag då hela gänget träffas varje vårvinter. De bor gärna i öppna landskap eller i villa områden med kortklippta gräsytor. De har ett skafferi där de samlar näringsrik mat till tillfällen då de har det lite sämre ställt. De lever monogami. Men om deras partner dör så skaffar de sig en ny och yngre. Det är hanen som försvarar reviret och  sköter större delen av försörjningen. De gillar sånt som glittrar och glimmar och vill då gärna ha det till varje pris. De föds nakna men klär sig sedan i svart/vitt. 

Visst är deras beteende väldigt likt människans? Jag har döpt dem till Adam och Eva eftersom de nu börjar ett nytt liv på vår gård och jag får följa dem ända  från början. Sämre grannar kan man ju ha. Har inte bestämt mig om de ska få arrendera tomten eller friköpa den...

Som ni ser så har vi fler hyresgäster på vår gård. Det är ett par Talgoxar. De betalar sin hyra punktligt och sköter sig rätt så bra. Men ibland är det lite livat i holken då de har druckit holköl. Då sjunger de mås-art och vill  um-gås. Helt okej bara de där fågelskådarna kunde hålla truten då de ligger i busken och spanar på dem. 

                                                          

"Tänk så tysta skogarna skulle vara om inga fåglar sjöng förutom de som sjöng bäst.”