Då jag kom hem idag så kände jag mig lite irriterad och småstressad. Men så blev jag påmind om en liten berättelse som en vän lagt ut på FB. Så då jag nu har lite tajt om tid så har jag kopiera den och låter er som inte hört den läsa den eller ni andra får den i repris.

                                           SYLTBURKEN OCH ÖLET

  När livet ibland kräver mer än du kan klara, när dygnets 24 timmar inte räcker till, minns då syltburken och ölet.

En professor i filosofi står framför sin klass med några saker framför sig på katedern. När lektionen börjar lyfter han utan att säga något en stor och tom syltburk och fyller den med golfbollar. Han frågar sedan sina studenter om burken är full. Dom nickar.

Så plockar professorn upp en  låda med små färgade kulor och häller dom i burken. Han skakar burken lätt och kulorna finner vägen till hålrummen mellan golfbollarna,. Igen frågar han klassen om burken är full. Även denna gång nickar de jakande.  

Professorn tar då upp en påse med sand och häller sanden i burken. Självklart fyller sanden hålrummen mellan golfbollarna och kulorna. Återigen frågar han studenterna om burken är full och de svarar med ett rungande JA. 

Professorn plockar då fram en stor ölburk under katedern och häller hela innehållet i burken varvid ölet effektivt fyller upp hålrummen mellan golfbollarna, kulorna och sanden. Studenterna börjar skratta högljutt.  

Nu säger professorn när skrattet har lagt sig, tänk dig att denna syltburk representerar ditt liv. Golfbollarna är de viktiga sakerna i ditt liv, de är din familj, dina barn, din hälsa, dina vänner, dina favoritsysselsättningar d.v.s saker som om allt annat försvann och bara de sakerna återstod så skulle ditt liv ändå vara fullständigt.

De små kulorna representerar andra saker som betyder något t.ex ditt jobb. ditt hus, din bil. 

Sanden är allt annat, de små sakerna.

Om du först häller sanden i syltburken fortsatte professorn blir det ingen plats för golfbollarna och de små kulorna. Detsamma gäller i livet. Om du spenderar för mycket tid och energi på de små sakerna får du aldrig plats för de sakerna som är viktigast för dig.   

Koncentrera dig därför på det som är viktigast i ditt liv. Lek med barnen, ta dig tid till motion, bjud ut din kära på middag, spela 18 hål på tid. Det blir tid till att städa huset och gå ut med soporna. Med andra ord, ta hand om golfbollarna först, det som verkligen betyder något  Prioritera!!    Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp handen och undrade vad ölen representerade, professorn log.

"Jag är glad att du ställde den frågan. Det visar bara att det alltid finns plats för en stor öl, oavsett hur fulländat ditt liv verkar vara"  

                                           TJO FLÖJT PÅ ER.