Ja nog får pären sitt alltid. Även svampen gillar detta, som kommer från ovan idag. Men inte L. för gräsmattan börjar bli väldans långhårig nu. Själv törs jag inte klippa gräset för jag läste om en som hittade en handgranat på sin gräsmatta. Och det vill man ju inte vara med om;)

Vi ska ju ha en släkt träff den 26/8 så nu raggar vi släktingar. Det är på min pappas sida både på farmors och farfars. Då min pappa dog då vi syskon var små så har vi inte så bra koll på släkten på den sidan. Men så slog det mig att det kan ju finnas nån som tittar in i min blogg som känner nån. Det är då namnet Solin. Min farfar hette Per-Erik men kallades Pelle. Min farmor var född Östman vars pappa hette Erik. De hade alla anknytning till Stigsjö trakten vad jag har förstått. Men det vore kul att hitta nån i vårt avlånga land som har anknytning till dem.

Visst är det roligt med släktträd osv. Hellst vill man ju hitta nån som är känd på nåt sätt. Vad jag vet är att en man vid namn Daniel Solander som jag då är släkt med  var med den legendariske kaptenen James Cook på några av hans resor. I tre år åkte de runt och utforskade delar av Australien och Nya Zeeland. Ska finnas en platser uppkallad efter honom. Kan det vara därifrån mitt efternamn Solin kommer?

Dessutom var han Carl von Linnes favorit lärljunge. Han förälskade sig i Linnes dotter Lisa Stina. Daniel Solander kallas för Stilla havs-botanikens fader. Det finns en byst i Auckland efter honom. Han blev även ledamot av den svensk vetenskapliga akademin. Det ryktas att Linne kanske var far till denne Daniel. Eftersom han favoriserade honom så, dessutom hade han fått Carl som andra namn. Daniel S. dog endast 49 år gammal men hann med väldigt mycket och fick en del uppkallat efter sig:

Ögruppen Solander Islands ligger söder on Nya Zeeland. Linné uppkallade ett växtsläkte, Solandra, efter Solander. Bland Solanders skrifter kan nämnas Elementa botanica (1756) Uppmärksammad med svensk-australisk frimärksutgåva 2001.

Då nu detta var på mitten av 1700 talet så är vi ju en hel drös stolta svenskar som är släkt med denne Solander. Men visst känner man en viss stolthet.

 Nä nu ska jag strunta i eventuella granater och ta och klippa gräset i allafall för att hedra min släkting botanikern Daniel Solander.  

  Visst är vi lite lika?