Har en bok som heter "Kärringråd och huskurer". Riktigt rolig läsning. Många av tipsen som står där använder jag mig själv av. Tex så dricker jag ett glas med utspätt äppelcidervinäger ofta. Det är rena hälsodrycken. Sen lägger jag i en bit med ingefära i tevattnet oxå bra mot såååå mycket. Men så håller jag mig frisk oxå;) Har faktiskt inte många sjukdagar under alla mina år på badis. Förutom tiden då jag var sjukskriven för cancern förstås.

Men en del tips som står där tänker jag inte testa minsann, hör här: Om man har ont i ryggen så ska man klä av sig och lägga sig i en nässelhög i några minuter???? Eller om man har ischias så ska man lägga en rå potatis i bakfickan. Där ska den ligga tills den blivit stenhård och då är värken borta. Eller droppa varm stearin på vårtor. Hugaligen.

Har även plockat fram en bok som handlar om folktro och folksägen. Skitroligt att läsa om hur man botade sjuka på den tiden genom bl.a jorddragning, koppning och åderlåtning eller hur en del kunde "stä blod" . Man hade både vittra och andra väsen inneboende i ladugårdarna. De var ofta väldigt snälla men ibland ställde de till med en del spratt. 

Jag tror verkligen att man såg  en hel del konstiga saker på den tiden, men idag så har vi ju elektricitet och så mycket ljud omkring oss och är så stressade och de flesta av oss bor i städer, så vi hinner inte uppfatta allt som sker runt om oss. Sen kanske man inte törs berätta för nån vad man har varit med om för risken att inte bli trodd är ju stor. Min farmor och farfar var duktiga på att bota både det ena och det andra. Det var många som besökte dem för att få hjälp. Men min farmor tog med sig den hemlighet då hon lämnade jordelivet.

Här är några goda råd som man var noga med att följa.

Baken. Innan man sätter sig på en huggkubbe måste man spotta, annars får man ont i baken.
Dricka. Gå aldrig barfota i källaren för då surnar drickat.
Död. Äter tretton personer vid samma bord på nyårsafton, kommer en av dem att dö under året.
Dörr. Ingen får tilltala en annan eller räcka honom något i dörren utan att sätta sin fot på tröskeln.
Frossa. Den första blomman man ser om våren bör man äta upp för att slippa frossa.
Garn. Om garn tvättas i nedan blir det grått.
Strumpor. Man bör alltid sätta på den högra strumpan först.
Köld. Tvätta händer och fötter med den första snön så slipper du förfrysning.
Ljus. Stöp ljus i nymåne så lyser de klart.
Torsdagsbarn. Torsdagsbarn bör undvika att gå genom tre grindar åt norr på midsommarnatten för då kommer han att se den onde.
Minne. Den som läser medan han äter kommer att mista minnet.
Måndagar. På måndagar bör man inte påbörja något arbete, viktigt ärende eller någon resa. Inte heller flytta eller sälja kreatur och definitivt inte hålla bröllop.
Naglar. Klipp för allt i världen inte dina naglar på din födelsedag.
Nycklar. Nycklar på bordet betyder träta i huset.
Påsk. Besök aldrig någon på påskdagen.
Salt. Om två eller flera råkar ta salt ur ett saltkar samtidigt bör man skratta för att undvika ovänskap.
Spel. Räkna aldrig vinsten under pågående spel, då försvinner lyckan.
Äta. Ligg inte och ät för då får du sitta och dö.

(hoppas att du inte äter på nåt då du läser detta, för då tappar du minnet och kanske inte hittar tillbaks hit) Ha en skön Lördag. KRAMEN.