Vi brukar ha radioaktivitet till frukosten hemma hos oss på helgerna. Det är melodikrysset på Lördagarna och  Zimmergren & Tengby på Söndagarna.  Tycker det är kul med lite småprat mellan all musik. De hade en tittar undersökning i Söndags om vilket smörgås pålägg folk oftast har hemma. Det var Kalles kaviar som var vanligast. Blev lite förvånad faktiskt, för jag trodde att de skulle säga att det var ost. Kalles har jag mest bara på ägg. Det är nog likaså så bra det, för det hänger nästan jämt lite matrester  på tröjan då jag rusar iväg till badis och alla vet väl att Kaviar luktar allt utom gott då det hamnar utanför mackan.

Var det nån som smakade Kalles kaviar med banansmak?  Ryser bara jag tänker på hur det ska ha Smakat. Tror inte att den finns att köpa nu. Kan ju inte blivit nån hit. Förra året blev reklamfilmen för Kalles kaviar anmäld för att den var oetisk och diskriminerande????

Nu fann reklamombudsmannen att filmen inte var  diskriminerande som tur var. 

 Finns Bullens pilsner korv kvar? Eller är den borta  från hyllorna. Jag tänkte att den är ju så typisk Svensk och kanske har fel färg. Men om man smaksätter den med banan så......


Reklamen
Reklamfilmen visar en glad mellanblond pojke i tioårsåldern klädd i gul flytväst. Han kommer springande på en klippa i skärgårdsmiljö. Himlen och havet i bakgrunden är kraftigt blå. Det visar sig att han leker kurragömma och ytterligare två barn tittar fram bakom en sten. Flickan är rödhårig och pojken är mellanblond. En speakerröst säger ”Tänk på ett pålägg” samtidigt som samma text i gult syns i bilden. En man som ser ut att föreställa en pappa och ytterligare ett mindre barn syns i bakgrunden på en picknickfilt. Sedan säger speakerrösten ”Vilket som helst” samtidigt som bilden byts mot en enfärgad blå bakgrund med texten ”Vilkt som helst” (utan e i vilket) i gult. Därefter byts bilden och visar en ägg- och kaviarmacka som bereds. Speakern avslutar med att säga ”Kalles. En tub Sverige i ditt kylskåp.” och bilden visar en Kalles Kaviar tub och texten ”En tub Sverige i ditt kylskåp.”

Anmälaren menar att:

Det är mycket oetiskt (och ger nog många barn med annan etnisk härkomst en klump i magen) när tittare leds att kategorisera barn på detta sätt, genom att matcha två tydliga kulturella markörer, barns utseende med pålägget kaviar (med hjälp av den svenska flaggans färger).

                                                    


DET ÄR INTE FARLIGT OM MAN HAR OLIKA FÄRG PÅ HUDEN. DET ÄR VIKTIGASTE ÄR ATT MAN HAR SAMMA FÄRG PÅ HJÄRTAT