Det är som att ju mer jag sover ju tröttare känner jag mig. Det är sällan jag sover 10 timmar i sträck men det har nu hänt och jag känner mig nog tröttare nu än då jag kröp ner under täcket. Lagom är bäst. Men självklart så måste jag kolla efter hur det egentligen ligger till. Ska man sova minst 8 timmar per natt?

Nix...det beror på hur många hjärnceller man har och ur mycket de används. Dessutom så är sömnbehovet ärftligt. Var tionde Svensk tar någon form av sömntablett....kanske lite i onödan...Vi är byggda för att vakna efter några timmars sömn och vara igång en stund på natten. Fram till 1850-talet sov människor i två skift och var vakna ett par timmar emellan. Det är den första delen av sömnen som är viktigast. 

Så nu har jag fått svar på varför jag nästan alltid vaknar vid samma tidpunkt varje natt. Det finns kvar i mina gener sen jag var grottmänniska. Visste väl att jag var lite sen i min utveckling. Men det känns skönt att veta att det är helt normalt att vara vaken en stund på natten och att det inte påverkar mig dagen efter.

 Det är egentligen glödlampan som har ställt till det och gjort våra hjärnor lite förvirrade. För nu lägger vi oss inte vid skymning för att sen vakna och peta in en pinne i brasan utan vi lägger oss för sent och sen ligger vi och oroar oss för att vi inte kan somna om igen. 

Men ett beteende har jag som inte grottmänniskorna hade och det är att bädda sängen varje morgon.  Trots att vi inte har några besökare i vårt sovrum så klarar jag inte av att lämna sängen obäddad. För man vet ju aldrig....

 En gång då vi nyss köpt vårt hus och jag glömde smör i en kastrull.....ja det började brinna.....full utryckning.....då brandmännen kom inrusande i vårt hus så var det första jag tänkte: Herregud har jag bäddat sängen?

Bäddar ni sängen? 

DEN SOM BLIR OVÄN MED SÖMNEN DRAR ALLTID DET KORTASTE STRÅT