Nu går vi  in i julveckan och snart kommer Tomten. Det har varit många Tomtar som kommit på besök under åren. Vissa glömmer man bara inte för att de gjorde entréer som inte var så barnvänliga. Det första minnet jag har av en Tomte var jag kanske 5-6 år. Tomten skulle skoja till det och satte en ficklampa under masken och gömde sig bakom ett draperi. Så plötsligt gjorde han entré utan förvarning. Gissa om jag blev rädd. Vet inte om det är sant, men det påstås att det var efter detta som jag började stamma då jag pratade. 

En Jul några år senare stod vi i fönstret förväntansfulla och ser hur det kommer en Tomte körandes på en Snöskoter. Men nåt gick snett för plötsligt sitter både skotern och Tomten fast i en snödriva. Hörde inte vad han sa men en sak vet jag och det var inte Bjällerklang han sjöng. Dessutom slet Tomten av sig skägget och trampade på luvan så den försvann ner i snön. Vi fick våra Julklappar men det kändes inte riktigt bra....

En annan gång kom Tomten på en spark med en Nisse sittandes där framme med Julklappssäcken. De körde sicksack på vägen fram. Vi kunde höra hur de skrattade och tjoade och gång på gång var de inne snödrivan och de skrattade så de knappt kunde stå raka. Visst var det kul att Tomten och Nissen hade roligt men tänk om de tappade bort mina paket. Även detta år slutade det bra även om det var lite snö på det årliga paketet med lovikavantarna.

Då jag blev lite äldre fattade jag varför de betedde sig på detta vis. Tänkte följa en av Tomtarna till ytterdörren då jag ser  hur han står i köket och lyfter upp skägget för att kunna dricka den där värmande färdknäppen som min Mor bjöd på. Självklart blev det många huttar efter att ha delat ut klappar i de flesta stugorna i byn. Så inte konstigt att Tomten blev lite yrslig.

I år lär det knappast komma nån Tomte då det blir svårt att få ett munskydd att sitta rätt pga skägget eller....masken kanske funkar som munskydd......

Nu vill jag önska er alla som kikar in här en riktigt GOD JUL